Haastattelu kuudesaisti.net sivustolta

RIIKKA KARJANLAHTI PÄÄSI SILMÄLASEISTAAN SILMÄHARJOITUSTEN AVULLA JA OPETTAA NYT LUONNOLLISTA NÄÖNHOITOA

29 touko 2018 Kirjoittanut  

Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin erikoistunut Riikka Karjanlahti alkoi pohtia, miksi jo ala-asteikäisillä lapsilla on silmälaseja, ja minkä vuoksi nykyaikana muutenkin niin monet ihmiset joutuvat käyttämään silmälaseja. Se sai hänet kiinnostumaan luonnollisesta näönhoidosta. Riikka ryhtyi itse koekaniiniksi, eikä enää itse tarvitse laseja lainkaan.

Riikka tilasi vuonna 2015 luonnollisen näönhoidon edelläkävijältä Kalevi Karmitsalta neulanreikälasit ja harjoitusohjeet, ja alkoi harjoitella. Hän uppoutui asiaan perinpohjaisesti – ja opettaa nyt itse luonnollista näönhoitoa.

Hoitoon kuuluu neulanreikälasien käyttö sekä harjoitukset. Neulanreikälasien linssi on mustaa muovia, johon on porattu useita reikiä. Reikien läpi katseltaessa terävyysalue on suurempi toisin kuin tavallisilla laseilla katsottaessa. Ne rentouttavat ja hoitavat silmiä.

Harjoitukset taas koostuvat silmien luonnollisesta käytöstä. Silmiä vahvistetaan erilaisin liikkein, jotka lisäävät myös silmän ulkoisten lihasten elastisuutta. “Silmän ulkoiset lihakset (silmän liikuttajalihakset) ovat merkittävässä roolissa harjoittelussa, sillä niihin me voimme vaikuttaa ja niiden jännitykset ovat usein näön heikkenemisen taustalla”, Riikka kuvailee.

Harjoitusten tarkoituksena on siis tukea silmien normaalia toimintaa, jota stressaava, mutta fyysisesti passiivinen elämäntapa häiritsee, Riikka sanoo.

Treenin lisäksi silmiin tutustutaan kokonaisvaltaisella tavalla ja niitä opetellaan rentouttamaan. “Rentouttavissa harjoituksissa omiin silmiin tutustuminen ja uudella tavalla niiden viestien aistiminen on oleellista. Kyse ei ole pelkästään silmäjumpasta, vaan uuden katsomis- ja näkemistavan oppimisesta. Silmät ovat sielun peili ja ne ohjaavat meitä oikeaan suuntaan, jos avaudumme näkemään ja tuntemaan.”

NÄÖN HOITAMINEN VAIKUTTAA POSITIIVISESTI MYÖS MIELIALAAN

Riikka kertoo, että monille kurssit ja harjoitukset ovat olleet käänteentekeviä. Keskeistä on se, että itse näkemiseen ja silmiin avautuu uusi näkökulma. Samalla havahdutaan siihen, että silmien vointiin ja sitä kautta omaan vointiin laajemminkin voi vaikuttaa itse.

Harjoitusten avulla on hoidettu esimerkiksi ikänäköä, kuivia silmiä, likinäköisyyttä ja hajataittoisuutta. “Usein harjoitukset aloittaneet kertovat ensimmäiseksi, miten silmät tuntuvat toimivan paremmin ja olevan eloisammat. Se on hienoa, sillä silmien hyvinvoinnilla on merkitystä mielialaan ja vireystilaan.”

setti norm lasitNeulanreikälasit ovat puolestaan ihmetyksen ja huvituksen aihe. “Ihmiset laittavat messuilla neulanreikälasit päähänsä ja ihmettelevät, mikä vahvuus niissä on”, Riikka kertoo. Toinen pystyy yllättäen lukemaan rei’itetyt lasit päässään, toinen taas näkee kauas.

“Vaatii vakuuttelua, että niissä ei tosiaan ole vahvuutta vaan ainoastaan pieniä reikiä, joiden vuoksi niillä näkee hyvin sekä liki- että ikänäöstä kuin hajataittoisuudestakin kärsivät.”

Riikan oma tilanne on nykyään hyvä. Silmälaseja hän ei ole käyttänyt pariin vuoteen. Jos hän on stressaantunut ja käyttää paljon tietokonetta, silmät saattavat muistuttaa hoivan tarpeesta hajataittoisuuden oireilla. Se on kuitenkin hyvä asia: “Koen, että kaikki kehon oireet ilmaantuvat kertoakseen meille jotain, ohjatakseen meitä oikeaan suuntaan. Näin on ehdottomasti myös silmien kohdalla!” Jos oireita ilmaantuu, Riikka kiinnittää huomiota itsestään huolehtimiseen, ja tilanne kohenee nopeasti.

Muutos on kuitenkin ollut laajempi, eikä liity ainoastaan näkökykyyn. “Silmäni tuntuvat iloisille ja rennoille. Samoin olotilani ja maailmankuvani on paljon rennompi ja avoimempi. Uskallan nähdä enemmän.”

Silmätreenien tulokset ovat tavallisesti pysyviä, etenkin jos löytää näön heikkenemisen taustalla olleita syitä ja onnistuu päästämään niistä irti.

TUTUSTU SILMIISI JA VAALI NIIDEN TERVEYTTÄ ENNALTAEHKÄISTEN

Vaikka näkö ei reistailisikaan, kannattaa silmistään pitää huolta ja tutustua niihin, oppia aistimaan ne.

“Silmät ovat tärkein aistielimemme ja yhteytemme maailmaan, joten se vaatii erityistä arvostusta. Pidämme liian usein silmiämme itsestäänselvyytenä. Meditoidessa on esimerkiksi hyvä toisinaan aistia silmiä kerros kerrokselta, käydä reitti aina sarveiskalvolta näköaivokuorelle asti. Tämä vahvistaa yhteyttä ja ymmärrystä näkemiseen”, Riikka ohjaa.

Kannattaa myös opetella tunnistamaan silmien tarpeet. Tietokoneella työskennellessä kannattaa muistaa räpsytellä silmiä, katsoa välillä ikkunasta ulos ja pitää päätä hetki alaspäin. Se on hyväksi, jos silmät tuntuvat väsyneille. Riikka suosittelee myös kylmävesihuuhtelua ja silmien rentouttamista joko silmät suljettuina tai rennosti horisonttiin katsellen.

Myös harjoituksia voivat periaatteessa tehdä ketkä tahansa. Niille, jotka sairastavat jonkinlaista hoitoa vaativia silmäsairauksia, Riikka suosittelee ensin keskustelemista silmälääkärin kanssa. “Tässäkin tapauksessa on kuitenkin suositeltavaa ja turvallista pysähtyä aistimaan silmiä ja pyrkiä tiedostamaan, mitkä tekijät voivat olla silmäsairauden ja oireiden taustalla. Silmät ovat herkkä anturi hyvinvoinnistamme.”

Riikka muistuttaa, että näkö vaihtelee jatkuvasti, ja siihen vaikuttaa oma hyvinvointimme, mielentilamme ja rentoustasomme. Niinpä näöntarkastukseen kannattaa mennä mahdollisimman rentona ja virkeänä, ettei saa liian vahvoja laseja, hän sanoo.

Mitä paremmin voimme, sen paremmin näemme – myös laajemmalla tasolla. Riikka siteeraa Gerald Jampolskya: ”Rakkaus on pelosta luopumista, näkeminen katsomista rakkaudella”.

Lue lisää Riikan vaiheista ja luonnollisesta näönhoidosta hänen kotisivuiltaan:kehonviisaus.fi.

https://www.kuudesaisti.net/artikkelit/hyva-olo/riikka-karjanlahti-paasi-silmalaseistaan-silmaharjoitusten-avulla-ja-opettaa-nyt-luonnollista-naonhoitoa#comment968