Mitkä neulanreikälasit?

Neulanreikälaseissa ei ole läpinäkyvää lasia vaan musta levy, johon on porattu runsaasti pieniä reikiä. Katsoessasi reikien läpi, näet kohteet huomattavasti suuremmalla terävyysalueella kuin tavallisilla laseilla katsoessasi. Terävyysalueen laajeneminen tekee neulanreikälaseista hoitavat ja rentouttavat. 
Ne toimivat juuri päinvastoin kuin silmälasit, jotka supistavat terävyysalueen verkkokalvon tarkan näön pisteeseen. Tällä alueella on vain 5% verkkokalvon valoreseptoreista, jonka seurauksena ne ylikuormittuvat, kun taas loput 95% soluista surkastuu ärsykkeiden puutteesta. Neulanreikälasit aktivoivat myös laajempaa aluetta aivojen näkökuoressa kuin perinteiset silmälasit.

Silmäsi tarkentavat automaattisesti kohteeseen, kunnes kontrasti kasvaa niin, että muodostuu selkeä kuva. Jos kuva ei kuitenkaan kirkastu, tarkentamisessa luovutetaan ja tuloksena on taittovirhe. Sekä silmälasien käyttö, että liian sumea kuva (heikko näkö) lasittomana passivoi silmän lihaksia. Neulanreikälasit puolestaan terävöittävät kuvaa, sallien silmän ”tarkennuslihasten” normaalin aktivoitumisen.  Ne virkistävät väsyneitä silmän lihaksia ja auttavat silmää katsomaan aktiivisesti, jolloin ”tuijottaminen” ja sen aiheuttama kireys vähenee.

Neulanreikälaseja on ollut olemassa jo jonkin aikaa, mutta vasta viime vuosina ne ovat nousseet suosituiksi. Nyt on laajemmin hyväksytty, että neulanreikälasit todella parantavat näköä niillä, jotka kärsivät silmäjännityksen aiheuttamista taittovirheistä. Neulanreikälaseja käytetään myös perinteisen optiikan puolella selvitettäessä, onko kyse taittovirheestä vai silmäsairaudesta. Taittovirheen ollessa kyseessä kuva kirkastuu, mutta esimerkiksi harmaakaihissa ei.

Neulanreikälasit suojaavat auringon häikäisyltä ja vähentävät silmään tulevan UV-säteilyn määrää bloggaamalla suuren osan valonsäteistä pois. On löytynyt todisteita että eskimot käyttivät vuosisatoja erilaisia kankaita sekä puuta, jossa oli ohuita rakoja suojatessaan silmiään jäästä ja lumesta heijastuvalta häikäisevältä valolta. Nämä ratkaisut olivat meillä nykyaikana olevien neulanreikälasien esi-isiä. Aurinkoon suoraan ei saa luonnollisesti katsoa neulanreikälaseilla, kuten ei aurinkolaseillakaan.

Neulanreikälasit toimivat hyvin etenkin ihmisille, joiden omien lasien vahvuudet ovat alle 5 diopteria.

Autoa ajaessa neulanreikälaseja ei tule käyttää turvallisuussyistä! Samoin vilkkaassa liikenteessä kävellessä tai pyöräillessä tai työskennellessä vaativissa olosuhteissa. Laseihin on hyvä totutella rauhassa, että oppii mitkä tilanteet arjessa ovat itselle parhaita niiden käyttämiseen.

Kirkas näkö -harjoituslasit