Silmät ovat herkkä anturi hyvinvoinnista

16.11.2016 Hämeenlinnan Kaupunkiuutiset, http://www.kaupunkiuutiset.com/uutiset/276681-silmat-ovat-herkka-anturi-hyvinvoinnista

Ilmajokelainen Riikka Karjanlahti käytti silmälaseja parikymmentä vuotta. Perehdyttyään luonnollisen näkemisen menetelmään hän on viime kesäkuusta lähtien voinut olla ilman laseja.

– Päänsäryt ovat kaikonneet, eikä hajataitto enää vaivaa.

Lähi- ja terveydenhoitajaksi sekä perinteiseksi jäsenkorjaajaksi kouluttautunut Karjanlahti on kiinnostunut kehon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Kun parissa tuttavaperheessä alakouluikäiselle määrättiin silmälasit, Karjanlahti alkoi ihmetellä, että miksi.

– Usein sanotaan, että lapsilla kasvuvaiheessa näkö voi muuttua, Karjanlahti pohti.

Hän mietti, onko jotakin muuta keinoa kuin lasit tai laserleikkaus, jolla näköä voisi parantaa.

– Suomesta löytyi ainoastaan saarijärveläinen 70-vuotias Kalevi Karmitsa, joka oli perehtynyt näönparantamiseen. Hän antoi minulle aineistonsa ja oppinsa.

Karmitsan opit perustuvat yhdysvaltalaisen lääkärin William Batesin 1920-luvulla kehittämään näönparannusmenetelmään. Bates huomasi, että silmää ympäröi kuusi vahvaa lihasta, jotka vaikuttavat silmänliikkeiden lisäksi myös silmämunan muotoon ja toimivat yhteistyössä linssin kanssa. Hän kehitti menetelmän, jonka avulla näköä voidaan parantaa treenaamalla silmälihaksia.

– Perinteisen näkemyksen mukaan näkemiseen vaikuttaa ainoastaan silmän mykiö, linssi, ja sen mukaan näön ongelmia voitaisiin korjata vain silmälasien ja laserleikkausten avulla. Ajattelutavan mukaan huono näkö saa silmät jännittymään. Tässä menetelmässä on ideana, että silmien lihasten jännitys huonontaa näön, Karjanlahti kiteyttää.

Batesin menetelmä ei vielä tuolloin saanut jalansijaa. Nyt USA:ssa on yli 3000 luonnolliseen näkemiseen erikoistunutta silmälääkäriä ja optikkoa.

– Euroopassa alan ammattilaisia on tietojeni mukaan eniten Saksassa, ja Ruotsissa on tiettävästi yksi luonnolliseen näkemiseen erikoistunut silmäasema.

Karjanlahti on aloittanut tänä vuonna Seinäjoen seudulla Kirkas näkö -kurssit. Hän pitää kurssin myös Hämeenlinnassa 23.11. Kurssilla käydään menetelmä läpi sekä teoriassa että käytännössä. Tavoitteena on koko ihmiseen vaikuttaminen.

– Silmät ovat herkkä anturi hyvinvoinnista ja koko kehon tasapaino, rentous, terveys ja hyvinvointi vaikuttavat myös silmiin.

Kurssilla silmälihaksia vahvistetaan ja rentoutetaan sekä opetellaan käyttämään silmiä oikein. Esimerkiksi hajataitosta ja ikänäöstä on Karjanlahden mukaan mahdollista päästä eroon harjoituksilla. Jos haluaa lopullisia tuloksia, täytyy oppia uusi tapa nähdä ja huoltaa silmiä arjessa.

Silmäsairaudesta kärsivän kannattaa kuitenkin keskustella osallistumisesta lääkärin kanssa.

– Kurssilla saa silmät kuntoon ja bonuksena myös hyvinvointia koko keholle.

Lisätietoa: www.kehonviisaus.fi. Ilmoittautumiset kurssille viimeistään 21.11.

HELI KARTTUNEN