Aurinkolasit silmille vai romukoppaan?

Ovatko aurinkolasit niin tärkeät kuin annetaan ymmärtää?

Itse en ole käyttänyt elämäni aikana paljoakaan aurinkolaseja, enkä kokenut sitä tärkeäksi lastenikaan kohdalla. Nuorena äitinä tunsin kuitenkin yhteiskunnan paineen ostaa silmälasiliikkeestä arvokkaat lasit lapsillemme. Kukapa tahtoisi nuukailla lasteni silmien kustannuksella.. Nykyisen tietämykseni valossa iloitsen, että niiden käyttö jäi vähälle.

Tutustuessani syvemmin luonnolliseen silmien huoltamiseen löytyi kirjoista usein kommentteja aurinkolasien tarpeettomuudesta ja jopa haitallisuudesta. Auringonvalo on tärkeää silmien hyvinvoinnille, sillä silmä on valoelin, joka reagoi hyvin herkästi valoaaltoihin. Ylisuojelemalla silmiämme aurinkolasein itse asiassa heikennämme niitä.

Olen ollut vakuuttunut asiasta jo usean vuoden ajan ja perheessämme on vältetty aurinkolasien käyttöä. En kuitenkaan ole uskaltanut löydöistäni aiemmin kovin suureen ääneen puhua, sillä koin median (tai siellä näkyvien mainosten) kautta tulevan aurinkolasikamppanjoinin ja UV-säteilyllä pelottelun niin tehokkaana ja uskottavana. Mainoksethan vakuuttavat meille UV-suojattujen aurinkolasien olevan välttämättömät silmiemme hyvinvoinnin kannalta.

Auringonvalo ja mielen hyvinvointi

Kuinka auringonvalo vaikuttaa virkeyteemme ja unenlaatuumme? Kevään ja kesän tullen ihmiset ovat iloisempia ja sosiaalisempia. Aurinkoisina päivinä on todennäköisempää jutella vastaan tulijoiden kanssa ja saada iloisia tervehdyksiä kuin pimeämpänä aikana.
Entä minkä vuoksi meistä niin monet kokevat olonsa uupuneiksi ja masentuneiksi? Merkittävä syy varmasti on, että elämme hyvin suorituskeskeisessä yhteiskunnassa, jolloin yhteys itseen ja oikeaan olemiseen herkästi katkeaa.

Yksi tärkeä tekijä usean muun joukossa voi olla auringonvalon välttäminen UV-säteilyn pelossa. Auringonvalo vaikuttaa silmien kautta pikkuaivoissa sijaitsevaan käpylisäkkeeseen ja sitä kautta aivojen välittäjäaineisiin serotoniinia lisäävästi (mm. aktiivisuus ja mieliala) ja melatoniinin (”unihormoni”) eritystä laskien päiväsaikaan.

Kirkasvalohoitoa on käytetty jo pitkään tuloksekkaasti hoitona kaamosmasennukseen ja tutkimuksia on tehty myös tavallisen masennuksen hoitamisessa. Miksi siis piilottaisimme automaattisesti silmämme valovoimaisimmalta hoitolampultamme? 

 

Mitä sanoivat lääkärit aurinkolaseista?

 

Beach, Hämärtää, Lähikuva, Rannikko

 

Kevätauringon kimaltaessa hangilla aloin tutkimaan, löytyykö internetistä myös suomalaisten silmälääkäreiden kommentteja aurinkolaseista, jotka poikkeavat mainosten informaatiosta. Löytyihän niitä ja mielestäni hyvin luotettavissa työtehtävissä toimivilta lääkäreiltä. Alla tekstin seassa otoksia Talouselämä- lehden, Potilaan lääkärilehden ja Studio55.fi aurinkolaseja koskevista haastatteluista. Voit lukea haastattelut myös kokonaisuudessaan lainausten alla olevista linkeistä. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin silmätautien linjajohtaja ja vastaava ylilääkäri Jukka Moilanen sanoo Talouselämälehden haastattelussa, ettei aurinkolasien käytöstä kannata stressata.

On mahdollista, että harmaakaihi kehittyy nopeammin uv-säteilyn takia, ja viime vuosina on puhuttu myös sinisen valon merkityksestä silmänpohjan rappeumalle ja verkkokalvolle. Mutta nämä ovat kyllä osin spekulaatiota. Eivät he, jotka eivät käytä laseja, ole sen sairaampia, ainakaan Suomen olosuhteissa”, Moilanen toteaa.

Sanotaan niin, että ei aurinkolasien käytöstä ainakaan haittaa ole, mutta eri asia, onko siitä oikeasti hyötyä muuten kuin näkemisen laadun osalta. Perusohje on kuitenkin, että kun häikäisee, silmät on hyvä suojata.”

Linkki haastatteluun

 

Silmät kaipaavat suojaa häikäisyltä

Häikäisyltä suojaksi riittää hyvin myös lipallinen hattu. Oleellista on ettei joudu siristelemään silmiään, sillä se lisää jännitystä silmien alueella. Mikäli pelkkä hattu ei tunnu riittävän vaihtoehdoksi aurinkolaseille käyvät myös neulanreikälasit. Häikäisysuojan lisäksi ne rentouttavat silmiä ja saavat kuvan kirkkaammaksi ja rajat selkeämmiksi toimien samalla ikään kuin vahvuuksilla varustettuina häikäisynsuojalaseina.

 

 

Ainoastaan keväthangilla hiihtäessä tai valkoisilla hiekkarannoilla lomaillessa silmien suojaaminen aurinkolaseilla tai neulanreikälaseilla on oleellisesta lumisokeuden välttämiseksi. On löytynyt todisteita että eskimot käyttivät vuosisatoja erilaisia kankaita sekä puuta, jossa oli ohuita rakoja suojatessaan silmiään jäästä ja lumesta heijastuvalta häikäisevältä valolta. Nämä ratkaisut olivat meillä nykyaikana olevien neulanreikälasien esi-isiä. Aurinkoon suoraan ei saa luonnollisesti katsoa neulanreikälaseilla, kuten ei aurinkolaseillakaan. Lisää tietoa neulanreikälaseista.

Neulanreikälaseilla on pitkä historia ja sen vuoksi paljon kokemusperäistä tietoa niiden silmiä rentouttavista ja auringon häikäisyltä suojaavista ominaisuuksista. Lääketieteellistä tutkimusta ei ehkä yllä olevista ominaisuuksista löydy, mutta alta ilmenee, ettei sitä löydy suuremmin aurinkolasienkaan kohdalta. 

HYKS:n silmätautiopin professori Tero Kivelä ottaa kantaa Potilaan lääkärilehden haastattelussa aurinkolasien käytön vaikutuksista silmäsairauksien kehittymiseen.

” Aurinkolasien käytön vaikutuksia ei ole juurikaan tutkittu lääketieteellisesti. On vaikea osoittaa syy-yhteys kaihin ja silmänpohjan rappeuman ja etenkin lapsuuden aurinkolasien käytön välillä, kun aikaa on välissä 30-40 vuotta. Myös takautuva tutkimus on hankala. Tämän päivän keski-ikäiset eivät muista, oliko heilla varhaislapsuudessa aurinkolasit – ja harvalla oli, koska sellainen ei siihen aikaan ollut tapana. ”

Lue koko haastattelu

 

Silmämme ovat herkät ja arvokkaat, mutta varommeko niitä liikaakin? Häiritsemmekö niiden normaalia toimintaa ylisuojelulla?

Silmiin liittyy paljon uskomuksia. Yksi usein vastaan tuleva on, että jos katsoo kieroon silmät voivat jäädä kieroiksi. Kuinka moni siihen oikeasti uskoo, mutta silti useimmat sitä välttävät ehkä alitajuisesti. Silmänympäryslihasten kannalta silmiä on hyvä käännellä joka suuntaan, katsoa välillä nenänpäätä ja sitten taas jotain kauempana olevaa kohdetta. Liike on lihaksille lääkettä ja auttaa niitä pysymään vahvoina ja elastisina, jolloin myös silmät voivat hyvin.

Mutta takaisin aurinkolaseihin…

Huoltavatko vai heikentävätkö aurinkolasit silmiämme?

Studio55.fi haastattelussa tähän kysymykseen otti kantaa silmätautien erikoislääkäri Merri Rieppo. Hänen mukaansa suoraan aurinkoon katsominen on vaarallista, mutta muutoin auringosta ei ole niin suurta vaaraa silmille kuin on ehkä annettu ymmärtää.
Jos käyttää aurinkolaseja jatkuvasti, silmistä tulee entistä herkemmät ja valonarat. Usein silmässä esiintyvä melanoomakin tulee paikkaan, joka ei ole altistunut auringonvalolle. Siksi aurinkoa ei kannata pelätä liikaa. Aurinkolasit ovat kyllä hyvä keino silmien kuivumisen estämiseen.”
Merri Rieppo muistuttaa, että terveelliset elämäntavat edistävät myös silmien terveyttä.

Linkki haastatteluun

 

Aurinko mahdollistaa elämän planeetallamme. Se saa yhdessä sateen kanssa luonnon kukoistamaan kesällä. Talvella ikkunasta valoa saavat huonekasvit ovat vehreämpiä kuin hämärässä huoneen nurkassa kasvavat. Valo ja aurinko ovat elinehto myös meille ihmisille!
Silmät nauttivat, kun liikumme mahdollisimman paljon valoisaan aikaan ulkona. Ulkoilu on tärkeää hyvinvoinnillemme muutoinkin. Tässä kohdassa saa taas ilolla todeta:

 

Kaikki minkä teet silmiesi hyväksi palvelee elämäsi tärkeintä ihmistä kokonaisuudessaan!

 

 

Lähteet

https://www.talouselama.fi/uutiset/onko-rihkama-aurinkolasien-kaytolla-haittaa-hs-perussaanto-on-etta/2a85a05a-51ff-3b4c-b6de-f67f8f3ea9b2

https://www.studio55.fi/hyvinvointi/article/laakari-taman-vuoksi-aurinkolasit-ovatkin-pahaksi-silmille/132342

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/tarvitsevatko-pikkulapset-aurinkolaseja